I döda poeters sällskap: Sonja Åkesson

Stockholms stadsbibliotek Se allt

I döda poeters sällskap: Sonja Åkesson

Varje månad bjuder Stockholms stadsbibliotek på ett 15 minuter långt livesamtal om någon av våra bortgångna poeter. Denna gång samtalar bibliotekarierna Alice Thorburn och Erik Ogenstedt om poeten Sonja Åkesson.

Om Sonja Åkesson:

Sonja Åkesson var en svensk författare, dramatiker, poet och bildkonstnär. Hon föddes den 19 april 1926 i Buttle på Gotland. På grund av familjens dåliga ekonomi fick hon avbryta sin skolgång tidigt. 1951 flyttade hon till Stockholm där hon försörjde sig genom att arbeta som servitris, affärsbiträde och telefonist. Efter ett par studiecirklar i lyrik och skrivande utvecklas hennes skrivande och hon möter flera personer som skulle komma att bli viktiga i hennes liv. Hennes stil är nyenkel, hon hämtar teman ur vardagen och använder ofta ett både drastiskt och humoristiskt språkbruk.

1963 kommer hennes stora genombrott med diktsamlingen "Husfrid"Här parodierar hon den dåtida kvinnorollen och den gängse bilden av ett lyckat kvinnoliv. Boken väckte mycket uppseende och uppskattning av den tidens kvinnorörelser. 

Sonja Åkesson avled 1977 i levercancer.


Om serien "I döda poeters sällskap":

I pandemins tid är vi många som blivit ensammare. Vikten av bibliotek, gemenskapen i läsandet och poesins kraft har blivit väldigt tydlig. Under 2020 gick många älskade poeter bort samtidigt som Nobelpriset i litteratur passande nog tilldelades Louise Glück för hennes poesi.

Stockholms stadsbibliotek vill hylla lyriken och låta poesin komma lite närmare våra besökare på det vis som just nu är möjligt. Därför bjuder vi in stockholmarna till att varje månad tillbringa en stund i döda poeters sällskap, via ett 15 minuter långt livesänt samtal. Varje månad kommer ett samtal om en – i vårt tycke – viktig poet Walt Whitman, Kristina Lugn, Yahya Hassan, Sonja Åkesson och Debora Fogel.