Upptäck årets ALMA-pristagare Jean-Claude Mourlevat – livesänt samtal med Lena Kåreland och Johanna Lundin

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Upptäck årets ALMA-pristagare Jean-Claude Mourlevat – livesänt samtal med Lena Kåreland och Johanna Lundin

I slutet av mars tilldelades den franske författaren Jean-Claude Mourlevat Astrid Lindgren Memorial Award, världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Jean-Claude Mourlevat växte upp i ett hem utan böcker, idag skriver han prisbelönta romaner inom genrer som saga, fabel och fantasy. Så här skriver juryn i sin motivering:

"Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet."

Så vem är årets pristagare? Välkommen att lyssna till ett livesänt samtal mellan Lena Kåreland som sitter i prisjuryn och kulturskribenten och boktipsare Johanna Lundin. 

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att hedra minnet av Astrid Lindgren och värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag.

Samtalet är ett samarbete mellan Astrid Lindgren Memorial Award och Tranströmerbiblioteket.