Lunchkonsert: Zakhrafat

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Lunchkonsert: Zakhrafat

Två musiker med skilda musikaliska bakgrunder i en lekfull musikalisk konversation mellan ett ovanligt trumset och en qanun.

Mårten Hillbom (SE) med sitt unika trumset, med bland annat stämda klockor, möter Feras Charestan (SY) som är en av världens mest betydande artister på qanun. Tillsammans kommer de att skapa en förtrollande och stämningsfylld konsert.

"Med inspiration från olika länder och kulturer i en ny, gränsöverskridande och enastående slagverkskomposition fyller Mårten ett tomrum i folkmusiken. Mårtens musik kommer med all sannolikhet att förändra den moderna folkmusiken med ett gränsöverskridande musikaliskt kulturarv som bygger broar tvärs över nations- och kulturgränser."  - Ulf Jönssons minnesfond 2018

"I ena stunden kände jag mig helt rofylld och jag ville bara blunda. Ett ögonblick senare så bubblade känslorna inom mig och jag fällde en tår."  - Publik efter konsert på Kulturverket, Halmstad 2018

Mårten Hillbom (slagverk)
Dynamik och melodik är två grundpelare i Mårten trumspel. Med sitt unika trumset bygger han fantasifulla ljudlandskap och med stämda klockor tar han ytterligare ett steg närmare melodierna.

Feras Charestan (qanun)
Feras är en av världens mest betydande artister på sitt instrument. Som kompositör skriver han bland annat musik för qanun, slagverk och stråkkvartett. Detta var vad hans avhandling handlade om när han, våren 2018, tog sin master vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat med artister som Fairuz, Marcel Khalifeh and Ziad Rahbany. Med jämna mellanrum står han på scenen som solist med Qatar Philharmonic orchestra och Syrian National Symphony Orchestra.

Konserten ingår i serien Musik till vardags som anordnas i samarbete med Musikcentrum Öst, med stöd av Region Stockholm och Kulturens.


Foto: Jonathan Bondesson