Drömmen om Europa

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Drömmen om Europa

Söndag den 26 maj går vi till valurnorna igen. Den här gången är det vår representation i Europaparlamentet som vi röstar fram.

Men är vi en del av Europa eller bara en avkrok som inte känner sig delaktig i resten av kontinenten? Och vart tog drömmen om ett gemensamt Europa vägen? Den Europeiska Unionen startade för att vi skulle främja samarbete och gemenskap efter andra världskriget. Vart tog de initiativen vägen? Vad är vårt gemensamma kulturella arv? Går det ens att säga att det finns ett sådant? Och vart har pengarna tagit vägen?

Finns det tankar, vilja och kreativitet som bubblar under ytan? Hur ser drömmen om Europa ut i dag? Var finns hoppet om en gemensam framtid någonstans och hur ser det ut?

Välkommen till ett samtal med serieskaparen Fabian Göranson ("Drömmen om Europa") och journalisten Per Wirtén ("Är vi framme snart?")!

Fabian Göransson har tidigare skildrat det tidiga 2000-talet både personligt och politiskt i serieromanen "Gaskriget". I "Drömmen om Europa" ger han sig ut på jakt efter ett Europa som inte finns kvar, men kanske pyr under askan.

Per Wirtèn har tidigare tagit tempen på Europa i "Europas ansikte", en undersökning av rasdiskriminering och mångkultur på kontinenten. Med "Är vi framme snart" vill han berätta om ett EU som är ett sprucket fredsprojekt som saknar en gemensam moral och i vilket valutafrågorna är mest heta.