Seriedebutbar - en kväll om nyutkomna serier

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Seriedebutbar - en kväll om nyutkomna serier

Sju debuterande serieskapare gästar Stadsbiblioteket och berättar om sina verk. Årets seriedebutbar gästas av Augustnominerade Jessica Bab Bonde (som skrivit "Vi kommer snart hem igen"), My Palm ("Festens charmigaste tjej"), Karin Gafvelin ("Djupet"), Agnes Jakobsson ("Psycho girl"), Nelly Karlsson ("Polarnatt"), Moa Romanova ("Alltid fucka upp) och Stella Tallinger. Serietecknarna samtalar med bibliotekarierna Alice Thorburn och Patrik Schylström om sina album, säljer sina serier, minglar och signerar på plats.

I samarbete med Epix, Galago, Kartago, Syster forlag och Natur & Kultur.

I "Vi kommer snart hem igen" gestaltas sex människors vittnesmål om Förintelsen, hur de levde innan och vad de fick vara med om. Det handlar om idag åldrade mäninskor som var barn under kriget, som kom till Sverige och fick en ny tillvaro här. Författaren Jessica Bab Bonde lever själv ett judiskt liv i Stockholm med sin familj. Hon arbetar som litterär agent. Illustrationerna i albumet är gjorda av Peter Bergting. Han är prisbelönt serieskapare, illustratör och författare.

I "Djupet" skildrar Karin Gafvelin sin tillvaro som båtbyggare och seglare. Framför allt berättar hon om sin tid på den amerikanska skonaren Windrose, där hon också träffar sin själsfrände James, vilket får henne att reflektera över frågor som konst, kärlek, vänskap och vad som är viktigt i livet. Karin Gafvelin är serietecknare, konstnär och sjöman. Hon har jobbat på både Ostindiefararen Götheborg och vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre.

I "Alltid fucka upp" beskriver Moa Romanova en ung kvinna som är i sitt livs värsta kris. Hon har blivit utkastad av sin kille, är sjukskriven och bor med massa papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i partihallarna i Göteborg. Dessutom har hon panikångest. Boken skildrar hur hon försöker hantera såväl sjukvården, kompisarna och konstnärskarriären samtidigt som hon pendlar mellan passivitet och ett maniska sökande efter kickar. Moa Romanova studerar andra året på serieskolan i Malmö. Innan dess studerade hon klassiskt måleri på Göteborgs konstskola.

"Psycho Girl" är en serieroman om en ung kvinnas sökande efter vem hon är. Den handlar om Agnes, som blir kär i Lillis, men som upptäcker att hon är mycket mer engagerad i deras förhållande än han. Detta får henne bara att anstränga sig mer, och till sist urartar det hela i något som liknar besatthet. Agnes Jakobsson är utbildad vid serieskolan i Malmö.

I "Festens charmigaste tjej" berättar My Palm självbiografiskt om hur det är att växa upp som en del av "millennial-generationen". Det handlar om att växa upp med mobiler och ny teknik men upptäcka att världen och arbetsmarknaden inte var så ljus som den utlovades. Hur gör man egentligen för att bli lyckad? Kanske är det tros allt vänskapen som man måste fokusera på för att finna meningen i livet.

"Polarnatt" av Nelly Karlsson skildrar livet för en ung modern samefamilj med den lilla dottern Beive. De bor i de nordliga lapplandsfjällen, och albumet skildrar tillvaron med riskfyllda pulkafärdar och förlösning av renkalvar men också stormiga familjerelationer.

Stella Tallinger är student på Konstfack. I sitt examensarbete undersöker hon människans förhållande till naturens krafter, med sagan som utgångspunkt, och har bland annat skapat serier på temat.