Horacio Quiroga

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Horacio Quiroga

Horacio Quiroga är en av de mest framstående uruguayanska författarna, och år 2018 ha det gått 100 år sedan utgivningen av hans mest kända verk "Tales of the jungle" (”Berättelser från urskogen”). Quirogas originalmanuskript visas i en utställning på biblioteket och ett samtal hålls om författaren.


Horacio Quiroga 1897.
Den uruguayanska författaren Horacio Quiroga (1878-1937) var den store föregångaren inom den moderna latinamerikanska novellkonsten. Hans berättelser spänner från isande skräckhistorier till ömsinta fabler som älskats av generationer av barn i den spanskspråkiga världen. Dessutom levde han ett ytterst dramatiskt liv, bland annat i den argentinska provinsen Misiones. Där hämtade han inspiration till en av sina mest kända samlingar, ”Berättelser från urskogen” som publicerades för 100 år sedan. Via en serie omständigheter finns originaldokument av Quiroga sedan en del år i Sverige, och dessa visas nu för första gången offentligt, i en utställning på biblioteket den 18/10-25/10.

I samband med utställningens invigning hålls ett samtal om denne latinamerikanske mästare som ännu inte fått den uppmärksamhet han förtjänar i Sverige. Henrik Nilsson (författare och essäist) och Pepe Viñoles (konstnär och kulturjournalist) talar om Quirogas liv och verk samt hans betydelse i den latinamerikanska litteraturen.

Utställningen och samtalet arrangeras i samarbete med Uruguays ambassad i Stockholm.