Drömmen om Arktis

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Drömmen om Arktis

Hör författarna Majgull Axelsson och Gunnar D. Hansson i ett samtal om litterära polarexpeditioner och Arktis i litteraturen. 

Den iskalla och mytomspunna polarregionen har lockat äventyrslystna människor i århundraden och använts flitigt som symbol i konsten och litteraturen. Vad är det med Arktis som fascinerar människan så? Hör författarna Majgull Axelsson och Gunnar D Hansson i ett samtal om litterära polarexpeditioner och Arktis i litteraturen. Samtalet leds av Harald Hultqvist.

Majgull Axelsson är en av våra mest populära svenska samtida författare. År 2005 deltog hon i en polarexpedition som en del i Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram. Tre år senare utkom romanen "Is och vatten, vatten och is", ett laddat relationsdrama om syskonrivalitet som delvis utspelar sig på just ett polarforskningsfartyg. Bland hennes övriga verk märks särskilt "Rosario är död" (1989), "Aprilhäxan" (1997) och "Jag heter inte Miriam" (2014).

Gunnar D Hansson är författare, översättare och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet. Även han har deltagit i en forskningsexpedition inom ramen för Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram, år 2009 till Lomonorovryggen i Arktiska oceanen. Samma år utkom diktsamlingen som fick just namnet "Lomonosovryggen". Som översättare har han bland annat tolkat fornengelsk och fornisländsk poesi.

Samtalet är en del i ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan fem bibliotek i USA och Nordeuropa som går under namnet Arctic Imagination. Under våren 2017 hålls en serie evenemang, föreläsningar och livesamtal i New York, Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Nuuk som fokuserar på klimatförändringarna i Arktis ur ett kulturellt perspektiv. Förutom Stockholms stadsbibliotek deltar New York Public Library, Kungliga biblioteket i Köpenhamn, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Grönlands centralbibliotek samt Kungliga biblioteket i Stockholm. Läs mer om projektet på arcticimagination.com.