Raoul Wallenbergs dag på Stadsbiblioteket

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Raoul Wallenbergs dag på Stadsbiblioteket

Hör Hédi Fried, Siavosh Derakhti, Ola Larsmo och Bilan Osman i ett samtal om civilkurage, personligt ansvar och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad

Lördagen den 27 augusti är Raoul Wallenbergs dag – Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Genom sitt enastående ledarskap och sin kreativitet räddade Raoul Wallenberg tiotusentals medmänniskor undan Förintelsen, och dagen uppmärksammar även alla de som agerar i Raoul Wallenbergs anda idag. Vilken betydelse har egentligen civilkurage i tider av främlingsfientlighet? Hur långt sträcker sig det personliga ansvaret? Är det möjligt för en enskild människa att göra skillnad?

Författaren Hédi Fried, förra årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset, kom till Sverige med Röda korsets bussar sommaren 1945 efter befrielsen från Auschwitz. Hör hennes berättelse i ett samtal med 2013 års pristagare Siavosh Derakhti som grundade Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet. Medverkar gör även Ola Larsmo, författare och ordförande i Svenska PEN och Bilan Osman, journalist och föreläsare för den antirasistiska stiftelsen Expo.