Kan jag verkligen påverka klimatet?

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Kan jag verkligen påverka klimatet?

Hör Maria Wetterstrand och Johan Kuylenstierna i ett samtal om vad som krävs för att påverka världen med sin livsstil i ljuset av dagens internationella klimatpolitik. Samtalet inleds med en visning av Leonardo DiCaprios dokumentär ”Before the Flood”.

Temperaturen i Arktis stiger och isen smälter i rekordfart. På bara hundra år har polarregionen förvandlats från en livsfarlig och gåtfull plats till ett område i stort behov av mänskligt skydd. Forskning och diplomati är viktiga delar för utvecklingen runt Arktis, men utmaningen på miljöområdet är också en fråga för konsten och det offentliga samtalet.

Hur ser framtiden egentligen ut för Arktis och klimatet i stort? Är vi människor beredda att göra de uppoffringar som krävs för att minska vår klimatpåverkan? Och finns det överhuvudtaget någon poäng med tanke på vad som händer på global nivå? Hör Maria Wetterstrand, grön samhällsdebattör och f.d. språkrör för Miljöpartiet i ett samtal med Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms Universitet och chef för Stockholm Environment Institute.

Dokumentärfilmen ”Before the Flood” är resultatet av en tre år lång resa där skådespelaren och FN-ambassadören Leonardo DiCaprio besökt olika miljöer över hela världen och intervjuat en mängd miljöexperter och politiker. Bland de personer som medverkar i filmen finns Elon Musk, Barack Obama, påven Francis och John Kerry men även Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet. Filmen kommer från National Geographic.

Evenemanget är en del i ett unikt internationellt samarbetsprojekt mellan sex bibliotek i USA och Nordeuropa som går under namnet Arctic Imagination. Under våren 2017 hålls en serie evenemang, föreläsningar och livesamtal i New York, Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Nuuk som fokuserar på klimatförändringarna i Arktis ur ett kulturellt perspektiv. Förutom Stockholms stadsbibliotek deltar New York Public Library, Kungliga biblioteket i Köpenhamn, Nasjonalbiblioteket i Oslo, Grönlands centralbibliotek samt Kungliga biblioteket i Stockholm. Läs mer om projektet på arcticimagination.com.