Min själsfrände med Kakan Hermansson – om Gertrude Stein

Stockholms stadsbibliotek Se allt

Min själsfrände med Kakan Hermansson – om Gertrude Stein

Hör konstnären, programledaren och feministikonen Kakan Hermansson berätta om sin relation till den legendariska författaren och konstsamlaren Gertrude Stein – ett samtal om könsidentitet och normbrytande litteratur.

I Stadsbibliotekets samtalsserie Min själsfrände berättar författare och andra kulturpersonligheter om en bok eller ett författarskap som följt dem genom livet och betytt mycket för dem. Serien är en del i bibliotekets arbete med att skapa mötesplatser mellan samtida och äldre skönlitteratur. Samtalen leds av Harald Hultqvist.

Kakan Hermansson om varför hon valde att prata om Gertrude Stein:

”Jag hade länge vetat vem hon var, utan att ha läst henne – som lesbisk ung tjej plöjer du liksom allt som har med lesbisk identitet att göra. När jag läste ’Allas självbiografi’ blev jag imponerad och glad över författarens totala självförtroende och oblygsamhet (som får mig själv att framstå som en liten skolflicka). Hon inspirerar mig till att vara hänsynslös på något sätt: ’här är jag, punkt slut’. Lite av det borde alla kvinnor ha i sig.”

Kakan Hermansson föddes i Lund 1981 och är verksam som konstnär, programledare, komiker och DJ. Hon har en examen i keramik och glas från Konstfack och arbetar i sitt konstnärskap med frågor som kön, klass och sexualitet. Hon har ett starkt engagemang i feministiska frågor och har deltagit i flera populära teve- och radioprogram. Hennes första bok Hela Kakan kom ut i september 2016.

Gertrude Stein (1874–1946) var en amerikansk kulturpersonlighet, konstsamlare och författare. Under sin långa karriär skrev hon experimentella romaner, poesi och drama som avvek radikalt från tidens litterära konventioner. Hennes hem i Paris var under närmare fyrtio år en samlingsplats för modernistiska konstnärer och författare såsom Picasso, Matisse, Hemingway och F. Scott Fitzgerald, och hon var själv även verksam som mentor och kritiker. Hon var öppet lesbisk och hennes livskamrat Alice B. Toklas var ämnet för Steins egen självbiografi med den kryptiska titeln "Alice B. Toklas självbiografi"