Änglamakerskan. En berättelse ur arkiven

Stadsarkivets filmer Se allt

Änglamakerskan. En berättelse ur arkiven

Anna-Maria Tiberg Knutas på Stockholms stadsarkiv berättar om änglamakerskan Alva Nordberg, som 1905 dömdes i både Stockholms rådhusrätt och Mellersta Roslags domsaga för misshandelsbrott av barn varav döden följt.

I Rotemansarkivet, som finns tillgängligt via Stadsarkivets webbplats, finns första anteckningen om fosterbarn hos familjen Nordberg under 1903.

Genom Rotemannen och Fattigvårdsnämndens arkiv hittade Anna-Maria totalt sju fosterbarn i Alvas vård under den tid familjen bodde i Stockholms stad. Fyra av dessa barn avled.

Alva blev då tillsagd av Hälsovårdsnämnden att inte ta emot fler fosterbarn då hemmet ansågs otillfredsställande. Familjen flyttade efter det ut till Rådmansö socken. Kanske för att undgå myndigheternas kännedom om den närmast industriella fosterbarnsverksamhet som pågick i makarnas hushåll.

På Stadsarkivets webbplats finns Rotemansarkivet som hjälper dig med att följa människor i Stockholms stad, vart de har bott och hur deras familjer har sett ut. I Rotemannen finns ofta anteckningar av olika slag som kan leda vidare till andra arkiv och mer information. Rättegångshandlingarna om änglamakerskan Alva Nordberg är från hösten 1905 och finns bevarade i Stockholms rådhusrätts arkiv i Stockholms stadsarkiv.